poniedziałek, 14 listopada 2016

Tort kokosowo- ananasowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy z kremem z fasoli.


Tort kokosowo - ananasowy to istne szaleństwo. Bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić.

Składniki na biszkopt (mała blaszka)

  • 150g oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 150g stewii
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g orzechów włoskich

Składniki na krem:

  • 250g fasoli cannellini
  • 4 łyżki stewii
  • 80g wiórków kokosowych

Dodatkowo: połowa świeżego ananasa


Sposób przygotowania:

Białka ubij na puszysta masę razem ze słodzikiem. Orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe zmiksuj mikserem lub w młynku. Mikserem wymieszaj z żółtkami oraz olejem kokosowym. Następnie dużą łyżką lub szpatułką wymieszaj razem z białkami. Przełóż do małej natłuszczonej blaszki do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180ºC. Następnie ostudź, przekrój na pół.


Fasolę (ja użyłam z puszki) odcedź i zmiksuj ze słodzikiem oraz wiórkami kokosowymi.



Ananasa obierz a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry tak by łatwo się wyginały. Biszkopt przełóż kremem oraz paroma plastrami ananasa a następnie rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta. Na wierzch ułóż plastry ananasa, posyp wiórkami kokosowymi. W przypływie szaleństwa na brzegach ułożyłam jeszcze raffaello jednak jeżeli chcesz by tort był niskowęglowodanowy zrezygnuj z tego składnika.


3 komentarze:

  1. Świetny torcik i pięknie przystrojony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bajecznie.... i wyobrażam sobie jak musi dobrze smakować....ciekawy ten krem z fasoli:-)

    OdpowiedzUsuń