poniedziałek, 21 listopada 2016

Niskokaloryczny, niskowęglowodanowy ryż.




Zwykły biały ryż jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. W 100g zawiera 344kcal, 0,7g tłuszczu, 78,9g węglowodanów oraz 2,4g błonnika. Dla porównania kalafior w 100g zawiera tylko 22kcal, 0,2g tłuszczu, 5g węglowodanów oraz taką samą ilość błonnika co ryż. Co jeśli zamienimy zwykły biały ryż na kalafior? Zmniejszymy kaloryczność oraz zmniejszymy ilość węglowodanów w potrawie.


Składniki na 4 porcje:

  • duży kalafior (około 900g)
  • 500ml wody
  • sól, pieprz, świeża kolendra


Sposób przygotowania:


Kalafior zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z solą i pieprzem. Zalej wrzątkiem. Wstaw do mikrofali na 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedź, posyp posiekaną kolendrą i gotowe. Prawie tak proste jak gotowanie ryżu:-)


1 komentarz: