Zwykły
biały ryż jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. W 100g
zawiera 344kcal, 0,7g tłuszczu, 78,9g węglowodanów oraz 2,4g
błonnika. Dla porównania kalafior w 100g zawiera tylko 22kcal, 0,2g
tłuszczu, 5g węglowodanów oraz taką samą ilość błonnika co
ryż. Co jeśli zamienimy zwykły biały ryż na kalafior?
Zmniejszymy kaloryczność oraz zmniejszymy ilość węglowodanów w
potrawie.
Składniki na 4 porcje:
- duży kalafior (około 900g)
- 500ml wody
- sól, pieprz, świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Kalafior
zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z solą i pieprzem. Zalej
wrzątkiem. Wstaw do mikrofali na 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedź, posyp posiekaną
kolendrą i gotowe. Prawie tak proste jak gotowanie ryżu:-)
Próbowałam, doskonale się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń