Wydaje
mi się, że często zapominamy jak ważne są warzywa w naszej
diecie. Świadczy o tym bilans przeprowadzony przez GUS w 2015 roku.
Konsumpcja warzyw i ich przetworów spadła od roku 2000. W roku 2000
wynosiła ona około 120kg / mieszkańca rocznie a w 2014 spadła do
poziomu około 100kg/ mieszkańca rocznie. Oczywiście nie muszę
nikomu tłumaczyć dlaczego spożywanie warzyw czy owoców jest
korzystne dla naszego zdrowia. Zachęcam by do każdego posiłku,
których powinno być około 5 w ciągu dnia zjeść warzywo lub
owoc. Aby dodać do diety dodatkową porcję warzyw przygotowałam
tacos z marchewki. Super nadają się na przekąskę, lunch do pracy
czy nawet jako potrawa na imprezę czy przyjęcie.
Składniki na 8 tacos:
- 500g marchwi
- łyżka oleju
- 150g sera żółtego
- mielony kminek
- pieprz, sól
- jajko
- 3 łyżki mielonych płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Marchew
zetrzyj na tarce. Podsmaż na łyżce oleju na patelni aż lekko
zmięknie. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj jajko, tarty żółty ser,
przyprawy (mielony kminek, sól, pieprz) oraz 3 łyżki zmielonych
płatków owsianych.
Na
papier do pieczenia wyłóż 8 porcji marchewkowego tacos, spłaszcz
je i uformuj z nich średniej wielkości kółka.
Piecz
w piekarniku aż nabiorą złotego koloru. Około pół godziny w
180ºC. Aby uzyskać
kształt muszelki ułóż upieczone tacos na butelce lub wałku.
Poczekaj aż ostygną. Do środka nałóż to na co masz ochotę.
Może to być chilli lub warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz