poniedziałek, 28 listopada 2016

Marchewkowe tacos – warzywna alternatywa do zwykłych kukurydzianych tacos





Wydaje mi się, że często zapominamy jak ważne są warzywa w naszej diecie. Świadczy o tym bilans przeprowadzony przez GUS w 2015 roku. Konsumpcja warzyw i ich przetworów spadła od roku 2000. W roku 2000 wynosiła ona około 120kg / mieszkańca rocznie a w 2014 spadła do poziomu około 100kg/ mieszkańca rocznie. Oczywiście nie muszę nikomu tłumaczyć dlaczego spożywanie warzyw czy owoców jest korzystne dla naszego zdrowia. Zachęcam by do każdego posiłku, których powinno być około 5 w ciągu dnia zjeść warzywo lub owoc. Aby dodać do diety dodatkową porcję warzyw przygotowałam tacos z marchewki. Super nadają się na przekąskę, lunch do pracy czy nawet jako potrawa na imprezę czy przyjęcie.


Składniki na 8 tacos:

  • 500g marchwi
  • łyżka oleju
  • 150g sera żółtego
  • mielony kminek
  • pieprz, sól
  • jajko
  • 3 łyżki mielonych płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Marchew zetrzyj na tarce. Podsmaż na łyżce oleju na patelni aż lekko zmięknie. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj jajko, tarty żółty ser, przyprawy (mielony kminek, sól, pieprz) oraz 3 łyżki zmielonych płatków owsianych.



Na papier do pieczenia wyłóż 8 porcji marchewkowego tacos, spłaszcz je i uformuj z nich średniej wielkości kółka.




Piecz w piekarniku aż nabiorą złotego koloru. Około pół godziny w 180ºC. Aby uzyskać kształt muszelki ułóż upieczone tacos na butelce lub wałku. Poczekaj aż ostygną. Do środka nałóż to na co masz ochotę. Może to być chilli lub warzywa.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz