Kapusta
zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. Dlaczego by nie
przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by
całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania
gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo
(pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną
cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze,
przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w
hamowaniu postępu raka sutka, czy wzrostu polipów jelita grubego. W
niektórych badaniach wykazano, że jedzenie kapusty częściej niż
raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś
spożywanie dwóch łyżek gotowanej kapusty dziennie miało
zabezpieczać przed zachorowaniem na raka żołądka. Pamiętajmy
jednak, że obróbka cieplna niestety może zmniejszyć ilość
właściwości odżywczych oraz substancji aktywnych i najlepiej ją
spożywać na surowo.
Składniki na około 25 małych kotlecików
- główka kapusty białej
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 5 czubatych łyżek mąki
- łyżka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka pieprzu
- łyżka majeranku
- sól
Sposób
przygotowania:
Kapustę
pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól
by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie
czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj
jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu
stron.
wow super!!
OdpowiedzUsuńtakie kotleciki smazyłam w PRL-u jak mięso było na kartki... zawsze smaczne:-)
OdpowiedzUsuń