Ser
wensleydale pochodzi z Wensleydale w północnym Yorkshire natomiast
obecnie produkowany jest na terenie całej Anglii. Jego produkcję
zapoczątkowali francuscy mnisi z rejonu Roquefort, którzy osiedli w
Wensleydale. Produkowany z mleka owczego następnie krowiego,
porastający niebieską pleśnią. Obecnie bardzo rzadko spotyka się
ser wnesleydale z niebieską pleśnią. W smaku jest kremowy i trochę
przypomina polski twaróg jednak jest twardy, lekko się kruszy.
Często spotykany z dodatkami – szczególnie owocowymi jak żurawina
czy morele. W hrabstwie Yorkshire ser ten jest jedzony jako dodatek
do tradycyjnego ciasta Bożonarodzeniowego lub jabłecznika. Mają
nawet powiedzenie „an apple pie without the cheese is like a kiss
without the squeeze” czyli - jabłecznik bez sera jest jak
pocałunek bez przytulania. Hmmmm bardzo ciekawe:-)
Składniki na 2 porcje:
- 4 dojrzałe figi
- 100g sera wensleydale
- 50g ugotowanej czerwonej soczewicy
- czubata łyżka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- mieszanka sałat
Sposób przygotowania:
Sos:
musztardę wymieszaj z miodem, solą i pieprzem. Następnie
energicznie mieszając dolewaj oliwę z oliwek aż winegret stanie
się gęsty i kremowy. Na talerzu ułóż wszystkie składniki:
sałatę, soczewicę, figi (rozkrojone na 4) oraz ser wnesleydale.
Całość polej winegretem.
zawsze najlepsze połaczenie sera i figi.... na zdjęciu okazałe te figi:-)
OdpowiedzUsuńPrzepis spadł mi z nieba, mam wszystkie składniki a nie pomyslalabym o tym połączeniu :D
OdpowiedzUsuń