piątek, 11 listopada 2016

Sałatka z figami, serem wensleydale, soczewicą oraz musztardowym sosem.


Ser wensleydale pochodzi z Wensleydale w północnym Yorkshire natomiast obecnie produkowany jest na terenie całej Anglii. Jego produkcję zapoczątkowali francuscy mnisi z rejonu Roquefort, którzy osiedli w Wensleydale. Produkowany z mleka owczego następnie krowiego, porastający niebieską pleśnią. Obecnie bardzo rzadko spotyka się ser wnesleydale z niebieską pleśnią. W smaku jest kremowy i trochę przypomina polski twaróg jednak jest twardy, lekko się kruszy. Często spotykany z dodatkami – szczególnie owocowymi jak żurawina czy morele. W hrabstwie Yorkshire ser ten jest jedzony jako dodatek do tradycyjnego ciasta Bożonarodzeniowego lub jabłecznika. Mają nawet powiedzenie „an apple pie without the cheese is like a kiss without the squeeze” czyli - jabłecznik bez sera jest jak pocałunek bez przytulania. Hmmmm bardzo ciekawe:-)



Składniki na 2 porcje:

  • 4 dojrzałe figi
  • 100g sera wensleydale
  • 50g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • czubata łyżka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • mieszanka sałat

Sposób przygotowania:


Sos: musztardę wymieszaj z miodem, solą i pieprzem. Następnie energicznie mieszając dolewaj oliwę z oliwek aż winegret stanie się gęsty i kremowy. Na talerzu ułóż wszystkie składniki: sałatę, soczewicę, figi (rozkrojone na 4) oraz ser wnesleydale. Całość polej winegretem.



2 komentarze:

  1. zawsze najlepsze połaczenie sera i figi.... na zdjęciu okazałe te figi:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis spadł mi z nieba, mam wszystkie składniki a nie pomyslalabym o tym połączeniu :D

    OdpowiedzUsuń