poniedziałek, 16 marca 2020

Szybki probiotyczny koktajl z kefiru, ananasa i banana






Dobroczynne żywe kultury bakterii możemy znaleźć w wielu produktach, np w kefirze. Niestety większość osób nie lubi naturalnego smaku kefirum próbowalam go podawać mojemu 3 letniemu dziecku lecz z niepowodzeniem. Owocowe opcje są dla niej bardziej przystępne. Zmiksowałam kefir z bananem, miodem oraz ananasem. Ważne jest by ananasa wczesniej poddać obróbce cieplnej lub dodać odrobinę soli, zmniejszy to jego gorzki smak. Do gorzkiego smaku ananasa przyczynia się zawarty w nim enzym bromelaina, z tej samej przyczyny po zjedzeniu ananasa piecze nas w ustach, lub galaretka nie chce stężeć

Składniki:
  • ananas
  • 1l kefiru
  • banan
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Możesz go lekko podgotować w garnku lub w mikrofalówce. Możesz również pominąć obróbkę cieplną i lekko go posolic. Następnie przełóż do naczynia w którym będziesz miksować. Dodaj kefir, banana oraz miód. Zmiksuj ( możesz zmiksować z paroma kostkami lodu).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz