Dobroczynne żywe kultury bakterii
możemy znaleźć w wielu produktach, np w kefirze. Niestety
większość osób nie lubi naturalnego smaku kefirum próbowalam go
podawać mojemu 3 letniemu dziecku lecz z niepowodzeniem. Owocowe
opcje są dla niej bardziej przystępne. Zmiksowałam kefir z
bananem, miodem oraz ananasem. Ważne jest by ananasa wczesniej
poddać obróbce cieplnej lub dodać odrobinę soli, zmniejszy to
jego gorzki smak. Do gorzkiego smaku ananasa przyczynia się zawarty
w nim enzym bromelaina, z tej samej przyczyny po zjedzeniu ananasa
piecze nas w ustach, lub galaretka nie chce stężeć
Składniki:
- ananas
- 1l kefiru
- banan
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Ananasa obierz i pokrój w kostkę.
Możesz go lekko podgotować w garnku lub w mikrofalówce. Możesz
również pominąć obróbkę cieplną i lekko go posolic. Następnie
przełóż do naczynia w którym będziesz miksować. Dodaj kefir,
banana oraz miód. Zmiksuj ( możesz zmiksować z paroma kostkami
lodu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz