Muffiny
warzywne z brokułami, szparagami, czosnkiem oraz serem. Mogą być
dobre jako dodatek do gulaszu mięsnego, sałatki lub posłużyć
zamiast pieczywa. Można też podać je jako przekąska na przyjęciu.
Bardzo proste w przygotowaniu a dobrze doprawione na pewno będą Wam
smakować.
Składniki:
- 300g brokuła
- 100g zielonych szparagów
- 4 ząbki czosnku
- 100g sera żółtego
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Brokuła
podziel na małe różyczki. Gotuj przez około 10 minut tak by nie
stracił koloru i był al dente. Pod koniec gotowania, na ostatnie 5
minut dorzuć pokrojone szparagi. Odcedź warzywa i ostudź. Na
patelni podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj z
jajkami, serem żółtym, mąką oraz przyprawami. Nałóż do
natłuszczonych foremek do muffinek. Piecz około 40 minut aż ładnie
się zarumienią w 180ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz