piątek, 25 listopada 2016

Muffiny warzywne – pyszny warzywny dodatek do obiadu


Muffiny warzywne z brokułami, szparagami, czosnkiem oraz serem. Mogą być dobre jako dodatek do gulaszu mięsnego, sałatki lub posłużyć zamiast pieczywa. Można też podać je jako przekąska na przyjęciu. Bardzo proste w przygotowaniu a dobrze doprawione na pewno będą Wam smakować.


Składniki:

  • 300g brokuła
  • 100g zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera żółtego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


Brokuła podziel na małe różyczki. Gotuj przez około 10 minut tak by nie stracił koloru i był al dente. Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dorzuć pokrojone szparagi. Odcedź warzywa i ostudź. Na patelni podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj z jajkami, serem żółtym, mąką oraz przyprawami. Nałóż do natłuszczonych foremek do muffinek. Piecz około 40 minut aż ładnie się zarumienią w 180ºC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz