wtorek, 1 listopada 2016

Rybne mulligatanni curry – przepyszne, idealnie doprawione curry rybne.


Curry możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka, warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest dość długa ale smak naprawdę niepowtarzalny dlatego zachęcam do spróbowania.



Składniki na 4 porcje:

  • 800g filetów rybnych (u mnie dorsz)
  • 800g pomidorów z puszki
  • 400ml mleka kokosowego
  • czubata łyżka miodu
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki sproszkowanego tamaryndowca
  • garść świeżej pietruszki
  • pół łyżeczki kozieradki
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 papryczki chilli
Dodatkowo ryż oraz chlebek naan


Sposób przygotowania:



Na 3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy – pokrojoną papryczkę chilli, anyż, kurkumę, kozieradkę, tamaryndowca, kolendrę oraz imbir i chwilę podsmaż. Następnie zalej pomidorami i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj miód, koncentrat pomidorowy, wiórki kokosowe oraz garść siekanej pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i wrzuć pokrojoną w duże kawałki rybę. Zostaw na wolnym ogniu na 10 minut a następnie odstaw. Curry mulligatanni powinno być gotowe za około 20 minut. Podawaj z ryżem oraz chlebkiem naan.



1 komentarz: