Curry
możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka,
warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na
odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne
stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć
ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak
pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na
mulligatanni curry jest dość długa ale smak naprawdę
niepowtarzalny dlatego zachęcam do spróbowania.
Składniki na 4 porcje:
- 800g filetów rybnych (u mnie dorsz)
- 800g pomidorów z puszki
- 400ml mleka kokosowego
- czubata łyżka miodu
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka imbiru
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kolendry
- pół łyżeczki sproszkowanego tamaryndowca
- garść świeżej pietruszki
- pół łyżeczki kozieradki
- łyżeczka kurkumy
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 papryczki chilli
Dodatkowo
ryż oraz chlebek naan
Sposób
przygotowania:
Na
3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie
drobno posiekany czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy – pokrojoną
papryczkę chilli, anyż, kurkumę, kozieradkę, tamaryndowca,
kolendrę oraz imbir i chwilę podsmaż. Następnie zalej pomidorami
i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj miód, koncentrat pomidorowy, wiórki
kokosowe oraz garść siekanej pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu co
jakiś czas mieszając przez około godzinę. Następnie zalej
mleczkiem kokosowym i wrzuć pokrojoną w duże kawałki rybę.
Zostaw na wolnym ogniu na 10 minut a następnie odstaw. Curry
mulligatanni powinno być gotowe za około 20 minut. Podawaj z ryżem
oraz chlebkiem naan.
.. mniam:-)
OdpowiedzUsuń