Hamburger,
król fast foodów, przygotowany zazwyczaj z mięsa wołowego z
dodatkami serwowanego w podpieczonej bułce. Istnieje wiele sposobów
na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym
ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata,
cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą,
majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już
dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega na
przygotowaniu mięsa. Dodaję (chociaż pewnie niektórym to się nie
spodoba i powiedzą, że jak jest dobre mięso to nie trzeba
doprawiać) dużo przypraw oraz cebulkę. Może nie jest to
najbardziej tradycyjny burger ale jest moim ulubionym i zdecydowanie
wolę, kiedy czuję dobrze doprawione mięso. Nie zapominajmy, że w
burgerze najważniejsze jest mięso, powinno stanowić większość
naszego dania. Następnie formuję kształt mięsa w okrąg a środek
lekko wciskam do środka. Dzięki czemu podczas grillowania, kiedy
mięso będzie się kurczyć nie zrobi się z niego kotlet mielony a
płaski burger. Mojego ulubionego burgera przygotowałam z
podpieczonym boczkiem, jajkiem sadzonym oraz karmelizowaną cebulką
z whiskey. A wy jakie burgery lubicie najbardziej?
Składniki
na 4 burgery:
- 800g mięsa mielonego (najlepiej wołowe około 30% tłuszczu)
- mała cebula czerwona
- 5 jajek (1 jajko do mięsa, reszta jako dodatek)
- papryka ostra, kmin mielony, czosnek granulowany, grubo mielony pieprz, sól
- 8 plasterków boczku
- 4 bułki
- 2 cebule
- łyżka masła
- 40ml whiskey
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- ketchup
- parę liści sałaty
Sposób przygotowania:
Mięso:
mięso mielone wymieszać z jednym jajkiem, posiekaną
cebulką oraz przyprawami: papryką ostrą, mielonym kminkiem,
czosnkiem granulowanym, grubo mielonym pieprzem oraz solą. Uformować
4 kulki, następnie spłaszczyć je oraz środek wgnieść do środka.
Grillować
przez 4 minuty z jednej a następnie z drugiej strony. Odłożyć na
bok na około 3 minuty by mięso w środku jeszcze doszło.
Przygotować
dodatki: Bułkę podpiec w piekarniku. Boczek również upiec w
piekarniku by był fajnie chrupiący. Jajka sadzone usmażyć. Cebulę
posiekać w piórka i skarmelizować na maśle. Na koniec dodać
whiskey i jeszcze chwilę podsmażać. Majonez wymieszaj z musztardą.
Przechodzimy
do składania burgera. Bułkę smarujemy z obu stron majonezem z
musztardą. Kładziemy skarmelizowaną cebulę, mięso, polewamy
odrobinę keczupem. Na górę układamy jajko sadzone oraz 2
plasterki boczku.
prawdziwy hamburger....aż slinka leci, ten chrupiący boczek i jajko sadzone...i sałata..pycha:-)
OdpowiedzUsuń