sobota, 12 listopada 2016

Najsmaczniejsze burgery – mięsne, soczyste i pełne smaku.


Hamburger, król fast foodów, przygotowany zazwyczaj z mięsa wołowego z dodatkami serwowanego w podpieczonej bułce. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega na przygotowaniu mięsa. Dodaję (chociaż pewnie niektórym to się nie spodoba i powiedzą, że jak jest dobre mięso to nie trzeba doprawiać) dużo przypraw oraz cebulkę. Może nie jest to najbardziej tradycyjny burger ale jest moim ulubionym i zdecydowanie wolę, kiedy czuję dobrze doprawione mięso. Nie zapominajmy, że w burgerze najważniejsze jest mięso, powinno stanowić większość naszego dania. Następnie formuję kształt mięsa w okrąg a środek lekko wciskam do środka. Dzięki czemu podczas grillowania, kiedy mięso będzie się kurczyć nie zrobi się z niego kotlet mielony a płaski burger. Mojego ulubionego burgera przygotowałam z podpieczonym boczkiem, jajkiem sadzonym oraz karmelizowaną cebulką z whiskey. A wy jakie burgery lubicie najbardziej?


Składniki na 4 burgery:

  • 800g mięsa mielonego (najlepiej wołowe około 30% tłuszczu)
  • mała cebula czerwona
  • 5 jajek (1 jajko do mięsa, reszta jako dodatek)
  • papryka ostra, kmin mielony, czosnek granulowany, grubo mielony pieprz, sól
  • 8 plasterków boczku
  • 4 bułki
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 40ml whiskey
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ketchup
  • parę liści sałaty

Sposób przygotowania:

Mięso: mięso mielone wymieszać z jednym jajkiem, posiekaną cebulką oraz przyprawami: papryką ostrą, mielonym kminkiem, czosnkiem granulowanym, grubo mielonym pieprzem oraz solą. Uformować 4 kulki, następnie spłaszczyć je oraz środek wgnieść do środka.




Grillować przez 4 minuty z jednej a następnie z drugiej strony. Odłożyć na bok na około 3 minuty by mięso w środku jeszcze doszło.



Przygotować dodatki: Bułkę podpiec w piekarniku. Boczek również upiec w piekarniku by był fajnie chrupiący. Jajka sadzone usmażyć. Cebulę posiekać w piórka i skarmelizować na maśle. Na koniec dodać whiskey i jeszcze chwilę podsmażać. Majonez wymieszaj z musztardą.




Przechodzimy do składania burgera. Bułkę smarujemy z obu stron majonezem z musztardą. Kładziemy skarmelizowaną cebulę, mięso, polewamy odrobinę keczupem. Na górę układamy jajko sadzone oraz 2 plasterki boczku.




1 komentarz:

  1. prawdziwy hamburger....aż slinka leci, ten chrupiący boczek i jajko sadzone...i sałata..pycha:-)

    OdpowiedzUsuń