wtorek, 9 lutego 2021

Pasta z pieczonej makreli – pomysł na kanapki

 


Makrela to dość dobrze znana ryba, chociaż głównie dostępna jako wędzona. Prawdopodobnie dlatego że bardzo szybko się psuje a wędzenie przedłuża jej okres ważności. Ostatnio w mojej okolicy mogę dostać ją świeżą z czego często korzystam ku mniejszej lub większej uciesze mojej rodzinki. Czy tak jak ja są tu jeszcze inni fani tej super smacznej i zdrowej ryby?

Składniki:

  • 2 makrele

  • 1/3 ogórka zielonego (można również użyć kiszonego lub konserwowego)

  • 1/3 drobno posiekanej cebuli

  • natka pietruszki

  • 2 czubate łyżeczki majonezu (najlepiej domowego)

  • łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

  • cytryna lub limonka

Sposób przygotowania:

Makrelę lekko osól i popieprz a w środek włóż cząstki cytryny lub limonki. Upiecz w piekarniku (około 15-20 minut). Ostudź a następnie obierz. Trzeba być bardzo dokładnym ponieważ makrela ma w sobie dużo małych ości. Następnie wymieszaj z drobno posiekaną cebulką, natką pietruszki i ogórkiem. Dodaj pozostałe składniki – majonez, musztardę oraz pieprz. Podawaj na ulubionym pieczywie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz