Yorkshire
puddings to tradycyjna angielska potrawa przygotowywana z jajek, mąki
oraz mleka. Pierwszy przepis pochodzi z książki kucharskiej „The
Whole Duty of a Woman” w tłumaczeniu powinność kobiety:-) z 1737
roku. Początkowo Yorkshire puddings były serwowane jako pierwsze
danie z gęstym sosem pieczeniowym, ponieważ były dość tanie w
przygotowaniu. Obecnie jest to nieodzowny element Sunday Roast czyli
niedzielnej pieczeni. Podaje je się do różnego rodzaju mięs.
Pieczonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka czy jagnięciny.
Również spożywane przez wegetarian z sosem warzywnym. Niektórym
przygotowanie może sprawić trudność, gdyż bardzo łatwo można
je zepsuć. Trzeba trzymać się pewnych reguł a wtedy Yorkshire
puddings na pewno wyjdą. Na pewno nie wolno otwierać piekarnika
podczas pieczenia oraz należy podgrzać wcześniej olej. Wszystko
znajdziecie w sposobie przygotowania poniżej.
Składniki na 12 sztuk:
- 3 jajka średniej wielkości
- taka sama ilość mąki co jajek
- taka sama ilość mleka 3,2% co jajek
- olej
Sposób przygotowania:
Piekarnik
nastawiamy na 200ºC.
W
blaszce do pieczenia muffinek w każdą dziurkę wlewamy pół łyżki
oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Składniki
odmierzamy w szklankach lub miarkach. Potrzebujemy takiej samej
ilości jajek, mleka oraz mąki. Najlepiej jest to odmierzyć
używając 3 takich samych szklanek. Następnie wszystkie składniki
przelewamy do naczynia i dokładnie miksujemy.
Następnie
wlewamy do foremek i pieczemy 15 – 20 minut aż Yorkshire puddings
nabiorą ładnego złotego koloru.
Pamiętaj
nie otwieraj pieca podczas pieczenia. Olej musi być nagrzany przed
wlaniem ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz