Pastę
z dyni i ricotty możemy wykorzystać zamiast tradycyjnych kanapek z
szynką i serem. Bardzo delikatna i smaczna. Możemy również użyć
jej jako przekąskę. Pokroić parę różnych warzyw np. marchewkę,
paprykę – maczać w paście i przegryzać. Bogactwo witamin oraz
niskokaloryczna przekąska.
Składniki:
- mała dynia piżmowa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g ricotty
- łyżka oleju
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię
obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i
czosnek obierz i również pokrój. Wymieszaj z olejem, ostrą
papryką, solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC)
i piecz przez około 40 minut aż warzywa będą miękkie. Ostudź a
następnie zmiksuj blenderem razem z ricottą i gałką muszkatołową.
super pomysł na połaczenie dyni z ricotta
OdpowiedzUsuń