poniedziałek, 7 listopada 2016

Pasta z dyni i ricotty – wyśmienity dodatek do kanapek lub pomysł na przekąskę.



Pastę z dyni i ricotty możemy wykorzystać zamiast tradycyjnych kanapek z szynką i serem. Bardzo delikatna i smaczna. Możemy również użyć jej jako przekąskę. Pokroić parę różnych warzyw np. marchewkę, paprykę – maczać w paście i przegryzać. Bogactwo witamin oraz niskokaloryczna przekąska.



Składniki:

  • mała dynia piżmowa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g ricotty
  • łyżka oleju
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz



Sposób przygotowania:





Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i również pokrój. Wymieszaj z olejem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC) i piecz przez około 40 minut aż warzywa będą miękkie. Ostudź a następnie zmiksuj blenderem razem z ricottą i gałką muszkatołową.



1 komentarz: