Wywodzi się z północnych Indii i charakteryzuje się głównie tym, że jest płaski a kształtem przypomina łezkę. Istnieje wiele wariacji i przepisów na naan bread. Może być zrobiony na zaczynie lub z proszkiem do pieczenia. Pieczony lub smażony, na mleku lub wodzie. Głównie podaje się go z różnego rodzaju curry, posmarowane masłem. Przyznam szczerze, że nie jest to najzdrowszy dodatek jednak jakże wyśmienity:-)
Składniki na około 12 sztuk:
- 20g drożdży
- łyżka miodu
- 50g masła
- 300g mąki pszennej typ 550
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, mielony kminek
- 120ml ciepłej wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wykonaj
zaczyn z drożdży, ciepłej wody, rozpuszczonego masła, soli,
kminku, miodu oraz 3 łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj, najlepiej
trzepaczką i odstaw na około godzinę. Następnie dodaj jogurt i
resztę mąki i zagnieć ciasto tak by ładnie odchodziło od ręki.
Zostaw pod przykryciem na około 1,5h. Na patelni rozgrzej olej.
Ciasto podziel na kulki i rozwałkuj. Smaż na rozgrzanej patelni z
dwóch stron.
...ale smaczne... mniam:-)
OdpowiedzUsuń