środa, 9 listopada 2016

Orientalny bulion z nudlami i kurczakiem.


Bardzo przyjemna zupa. Nie nudzi się w trakcie jedzenia przez różne struktury i smaki. Chrupiące warzywa, soczysty kurczak, nudle które są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion. Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z makaronem.


Składniki:


  • 1,5l bulionu
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 50g kiełków fasoli (z nasionami jeżeli jest taka możliwość)
  • 50g kapusty pekińskiej
  • szczypiorek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g nudli
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • limonka

Sposób przygotowania:

Na oleju sezamowym podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę a jak ta się ładnie zeszkli dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Całość zalej bulionem. Kiedy bulion będzie wrzący dodaj piersi z kurczaka. Staraj się nie zagotować wywaru. Wrzuć posiekana kapustę pekińską oraz dopraw do smaku solą pieprzem, sosem sojowym, rybnym oraz sokiem z limonki. Ugotuj nudle w osobnym garnku. Na talerz nakładaj nudle, zalej wywarem. Na wierzch ułóż pokrojonego kurczaka, kiełki fasoli oraz posiekany szczypiorek



1 komentarz:

  1. ... prawie jak w podózy po Chinach:-)... a pałeczki do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń