Bardzo
przyjemna zupa. Nie nudzi się w trakcie jedzenia przez różne
struktury i smaki. Chrupiące warzywa, soczysty kurczak, nudle które
są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion.
Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być
łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z
makaronem.
Składniki:
- 1,5l bulionu
- 5 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 50g kiełków fasoli (z nasionami jeżeli jest taka możliwość)
- 50g kapusty pekińskiej
- szczypiorek
- 2 piersi z kurczaka
- 100g nudli
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- limonka
Sposób przygotowania:
Na
oleju sezamowym podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę a jak ta się
ładnie zeszkli dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli oraz
imbir. Całość zalej bulionem. Kiedy bulion będzie wrzący dodaj
piersi z kurczaka. Staraj się nie zagotować wywaru. Wrzuć
posiekana kapustę pekińską oraz dopraw do smaku solą pieprzem,
sosem sojowym, rybnym oraz sokiem z limonki. Ugotuj nudle w osobnym
garnku. Na talerz nakładaj nudle, zalej wywarem. Na wierzch ułóż
pokrojonego kurczaka, kiełki fasoli oraz posiekany szczypiorek
... prawie jak w podózy po Chinach:-)... a pałeczki do jedzenia?
OdpowiedzUsuń