Kasza
bulgur bardziej znana we wschodnio – południowej Europie. W Polsce
trochę rzadko spotykana ale można powiedzieć, że równie
wartościowa co zwykła kasza gryczana. Zawiera duże ilości magnezu
(w 100g – 164mg) żelaza (w 100g – 2,46mg) oraz witaminy B3 (w
100g – 5,11mg). Niacyna czyli witamina B3 pełni ważną funkcję w
regulacji poziomu cholesterolu. Witamina B3 blokuje rozpad tłuszczów
w tkance tłuszczowej czego wynikiem jest zmniejszenie poziomu
cholesterolu frakcji LDL we krwi. Kasza bulgur ponad to zawiera spore
ilości błonnika pokarmowego dzięki czemu objawia się to
wolniejszym wydzielaniem glukozy do krwi.
Składniki:
- 100g kaszy bulgur (sucha masa)
- jajko
- papryka żółta (mała lub połowa dużej)
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, chilli
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kasze
ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną
cebulkę, czosnek a na końcu paprykę. Dodaj wszystkie przyprawy i
jeszcze chwilę podsmaż. Kaszę oraz podsmażone warzywa ostudź i
wymieszaj jajkiem oraz mąką. Łyżką nakładaj małe kotleciki na
rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do złotego koloru. Wyłóż
na papier ręcznikowy po usmażeniu.
nie znam tej kaszy....ale wygladaja kotleciki smakowicie:-)
OdpowiedzUsuń