wtorek, 16 czerwca 2020

Dietetyczna wersja pleśniaka, wysokobłonnikowa o obniżonej zawartości cukru.



Znacie ciasto pleśniak? Wiecie czemu nazywa się pleśniak? Nazwa wcale nie zachęca do jedzenia. Jednak to jedno z moich ulubionych ciast. Jest to połączenie kruchego ciasta z kwaskowatością powideł oraz słodką bezą. Zmodyfikowałam trochę przepis by powstała zdrowsza wersja. Inspiracji zaczerpnęłam od Moje Wypieki

Składniki:
  • 5 jajek
  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • 150g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru (1 łyżka do ciasta, 3 łyżki do bezy)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • banan
  • słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Jajka: białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do dużej miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło oraz banana. Zagnieć ciasto i podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj jogurt i kakao i jeszcze raz zagnieć do połączenia składników. Wstaw do zamrażalki na 30 minut. Tortownice lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj białą porcją ciasta. Rozprowadź równomiernie. Następnie zetrzyj kakaową masę. Wstaw do piekarnika na 15 minut by lekko podpiec spód. Wyciągnij i nałóż powidła. Mogą mocno kleić się do ciasta i może być ciężko rozsmarować dlatego powidła możesz nakładać łyżeczką w różnych miejscach. Białka jaja ubij na puszystą masę razem z cukrem. Nałóż na ciasto a na wierzch posyp startą a tarce ostatnią porcje ciasta. Picz około 30 minut w temp 180C





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz