wtorek, 15 listopada 2016

Zupa z fioletowych warzyw – a la barszcz ukraiński


Super food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore ilości folianów, witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas.


Składniki:


  • 800g buraków
  • 250g fasoli czerwonej
  • 3 ziemniaki
  • 1/3 kapusty czerwonej
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz, cukier


Sposób przygotowania:


Buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz w piekarniku – godzina w 180ºC. Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie posiekany czosnek. Zalej bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekana kapustę czerwoną. Buraki obierz (najlepiej ubrać do tego rękawiczki jednorazowe) i pokrój je w kostkę. Wrzuć do gotującej się zupy i gotuj około pół godziny aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Dodaj, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Podawaj z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz