Super
food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin
potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną,
cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się
w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g,
nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera
związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania
na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore ilości folianów,
witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo,
mangan, miedź, magnez oraz potas.
Składniki:
- 800g buraków
- 250g fasoli czerwonej
- 3 ziemniaki
- 1/3 kapusty czerwonej
- cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Buraki
zawiń w folie aluminiową i upiecz w piekarniku – godzina w 180ºC.
Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie
posiekany czosnek. Zalej bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz posiekana kapustę czerwoną. Buraki obierz (najlepiej
ubrać do tego rękawiczki jednorazowe) i pokrój je w kostkę. Wrzuć
do gotującej się zupy i gotuj około pół godziny aż ziemniaki i
kapusta będą miękkie. Dodaj, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny
oraz przyprawy. Podawaj z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz