Tort
kokosowo - ananasowy to istne szaleństwo. Bez wyrzutów sumienia
możemy pozwolić sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem
zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które
unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż
biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć
sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć
kremem i ozdobić.
Składniki na biszkopt (mała blaszka)
- 150g oleju kokosowego
- 3 jajka
- 150g stewii
- 100g wiórków kokosowych
- 50g orzechów włoskich
Składniki na krem:
- 250g fasoli cannellini
- 4 łyżki stewii
- 80g wiórków kokosowych
Dodatkowo: połowa świeżego ananasa
Sposób przygotowania:
Białka
ubij na puszysta masę razem ze słodzikiem. Orzechy włoskie oraz
wiórki kokosowe zmiksuj mikserem lub w młynku. Mikserem wymieszaj
z żółtkami oraz olejem kokosowym. Następnie dużą łyżką lub
szpatułką wymieszaj razem z białkami. Przełóż do małej
natłuszczonej blaszki do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180ºC.
Następnie ostudź, przekrój na pół.
Fasolę
(ja użyłam z puszki) odcedź i zmiksuj ze słodzikiem oraz wiórkami
kokosowymi.
Ananasa
obierz a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry tak by łatwo
się wyginały. Biszkopt przełóż kremem oraz paroma plastrami
ananasa a następnie rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta. Na
wierzch ułóż plastry ananasa, posyp wiórkami kokosowymi. W przypływie szaleństwa na
brzegach ułożyłam jeszcze raffaello jednak jeżeli chcesz by tort
był niskowęglowodanowy zrezygnuj z tego składnika.
jaki "inny" tort!
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik i pięknie przystrojony :)
OdpowiedzUsuńwyglada bajecznie.... i wyobrażam sobie jak musi dobrze smakować....ciekawy ten krem z fasoli:-)
OdpowiedzUsuń