sobota, 3 grudnia 2016

Niskowęglowodanowy pudding, deser bez wyrzutów sumienia.


Czy znajomy jest wam rice pudding? Jest to kremowy mleczny deser ryżowy, bardzo słodki. Może być podawany z dodatkami np. rodzynkami, dżemem, rabarbarem czy jabłkami. Moja zdrowsza wersja rice puddingu zrobiona jest z kalafiora, zawiera większe ilości błonnika, mniej tłuszczu, mniej węglowodanów co w efekcie daje mniej kalorii.



Składniki:

  • kalafior średniej wielkości
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki stewii
  • płaska łyżka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:


W dużym garnku wymieszaj szklankę mleka, szklankę wody oraz łyżkę stewii. Doprowadź do wrzenia. Dodaj tarty na grubych oczkach kalafior i gotuj około 15 minut aż zmięknie. Odcedź, wymieszaj z łyżką stewii, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do foremki natłuszczonej masłem i zalej mieszaniną jaj i mleka. Zapiecz w piekarniku (20 minut 180ºC) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz