Czy
znajomy jest wam rice pudding? Jest to kremowy mleczny deser ryżowy,
bardzo słodki. Może być podawany z dodatkami np. rodzynkami,
dżemem, rabarbarem czy jabłkami. Moja zdrowsza wersja rice puddingu
zrobiona jest z kalafiora, zawiera większe ilości błonnika, mniej
tłuszczu, mniej węglowodanów co w efekcie daje mniej kalorii.
Składniki:
- kalafior średniej wielkości
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki stewii
- płaska łyżka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
W
dużym garnku wymieszaj szklankę mleka, szklankę wody oraz łyżkę
stewii. Doprowadź do wrzenia. Dodaj tarty na grubych oczkach
kalafior i gotuj około 15 minut aż zmięknie. Odcedź, wymieszaj z
łyżką stewii, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do
foremki natłuszczonej masłem i zalej mieszaniną jaj i mleka.
Zapiecz w piekarniku (20 minut 180ºC)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz