środa, 2 listopada 2016

Chlebek naan (naan bread) – idealny do curry


Wywodzi się z północnych Indii i charakteryzuje się głównie tym, że jest płaski a kształtem przypomina łezkę. Istnieje wiele wariacji i przepisów na naan bread. Może być zrobiony na zaczynie lub z proszkiem do pieczenia. Pieczony lub smażony, na mleku lub wodzie. Głównie podaje się go z różnego rodzaju curry, posmarowane masłem. Przyznam szczerze, że nie jest to najzdrowszy dodatek jednak jakże wyśmienity:-)




Składniki na około 12 sztuk:

  • 20g drożdży
  • łyżka miodu
  • 50g masła
  • 300g mąki pszennej typ 550
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, mielony kminek
  • 120ml ciepłej wody
  • olej do smażenia



Sposób przygotowania:

Wykonaj zaczyn z drożdży, ciepłej wody, rozpuszczonego masła, soli, kminku, miodu oraz 3 łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką i odstaw na około godzinę. Następnie dodaj jogurt i resztę mąki i zagnieć ciasto tak by ładnie odchodziło od ręki. Zostaw pod przykryciem na około 1,5h. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto podziel na kulki i rozwałkuj. Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.




1 komentarz: