Gulasz warzywny z cukinii,
pomidorów, czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do
przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go
w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku
skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi
pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką
serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!!
Składniki na gulasz:
- 3 cukinie
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli (250g)
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki oleju
- papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz
Składniki na kruszonkę:
- 50g sera żółtego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
- 80g masła (temperatura pokojowa)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj często mieszając. Kiedy cukinia zmięknie zalej pomidorami i gotuj aż płyn lekko odparuje. Dopraw do smaku sporą ilością papryki słodkiej, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj.
- Kruszonka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przetrzeć między palcami i gotowe.
- Gulasz warzywny przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp kruszonką. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180ºC aż kruszonka ładnie się zarumieni.
lubie takie dania jednogarnkowe... tutaj na jednej blasze... wygodne i smaczne
OdpowiedzUsuń