Bardzo lubię połączenie
czekolady oraz masła orzechowego. Prawdopodobnie dlatego, że masło
orzechowe jest słone a jak wiadomo sól wzmacnia smak czekolady.
Składniki na babeczki (12 sztuk):
- 180g masła
- 180g cukru brązowego
- 180g mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:
- 150g masła
- 220g cukru pudru
- 120g czekolady gorzkiej
- łyżka masła orzechowego
Składniki na granolę:
- 25g masła
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 150g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować babeczki miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z masłem orzechowym oraz cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Granola: Masło z miodem podgrzewamy w garnku i łączymy z pozostałymi składnikami. Wykładamy do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 160ºC przez około 40 minut aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
- Na ostudzone babeczki nakładamy (najlepiej szprycą) krem czekoladowy. Na koniec posypujemy granolą orzechową i polewamy czekoladą.
och. ach... szkoda ze jestem teraz na diecie.. !!!
OdpowiedzUsuń