Lekko kwaskowy dżem
żurawinowy w połączeniu z białą czekoladą wydaje mi się
całkiem niezłą propozycją. Tort wyszedł bardzo wysoki więc
można zmniejszyć składniki o połowę :-)
Składniki na biszkopt:
- 400g masła
- 400g cukru
- 6 jajek
- 400g mąki
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 200g białej czekolady
- 100g masła
- 500g dżemu żurawinowego
- 750ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- cukrowe lizaki do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
- Białą czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z roztopionym masłem. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
- Biszkopty przekrawamy na dwa blaty. Każdy blat smarujemy białą czekoladą a następnie dżemem żurawinowym. Układamy wszystkie blaty na siebie a następnie smarujemy cały tort bitą śmietaną (brzegi i wierzch). Wygładzamy szpatułką a resztę bitej śmietany przekładamy do szprycy. Na wierz tortu nakładamy resztę dżemu żurawinowego a brzegi ozdabiamy bitą śmietaną. Na koniec wbijamy cukrowe ozdoby.
to jest najladniejszy tort jaki widziaam!!!!
OdpowiedzUsuń