wtorek, 8 grudnia 2015

Zdrowsza wersja amerykańskich pancakes z żurawiną i cynamonem



Pancakes to grube naleśniki smażone na maśle często podawane na śniadanie. U mnie wersja odtłuszczona zawierająca więcej błonnika oraz dodatku owoców – suszonej żurawiny. Całość doprawiona jest sporą ilością cynamonu co przypomina nieco świąteczny nastrój oraz aromat.

Składniki:

  • szklanka suszonej żurawiny
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:



Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i dokładnie zmiksuj mikserem. Masa nie będzie bardzo gładka powinny być w niej widoczne małe cząstki żurawiny i płatków owsianych. Nagrzej patelnię (nie za mocno ponieważ naleśniki szybko się przypalają) wlej na nią trochę oleju i łyżką nakładaj małe naleśniki. Smaż z jednej strony około minuty a następnie za pomocą łopatki przewróć na drugą stronę i smaż kolejne pół minuty. Gotowe przełóż na papier ręcznikowy by wchłonął nadmiaru oleju.



2 komentarze:

  1. idealne na podwieczorek :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń