Pancakes to grube
naleśniki smażone na maśle często podawane na śniadanie. U mnie
wersja odtłuszczona zawierająca więcej błonnika oraz dodatku
owoców – suszonej żurawiny. Całość doprawiona jest sporą
ilością cynamonu co przypomina nieco świąteczny nastrój oraz
aromat.
Składniki:
- szklanka suszonej żurawiny
- szklanka płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki
umieść w wysokiej misce i dokładnie zmiksuj mikserem. Masa nie
będzie bardzo gładka powinny być w niej widoczne małe cząstki
żurawiny i płatków owsianych. Nagrzej patelnię (nie za mocno
ponieważ naleśniki szybko się przypalają) wlej na nią trochę
oleju i łyżką nakładaj małe naleśniki. Smaż z jednej strony
około minuty a następnie za pomocą łopatki przewróć na drugą
stronę i smaż kolejne pół minuty. Gotowe przełóż na papier
ręcznikowy by wchłonął nadmiaru oleju.
idealne na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
:-) smaczne
OdpowiedzUsuń