Połączenie czekolady z
pomarańczą zawsze kojarzyło mi się z okresem świątecznym.
Dlatego pojawia się na blogu akurat teraz. Pyszny biszkopt
czekoladowy przełożony pomarańczową galaretką oraz kremem
czekoladowym. Całość polana czekoladą i ozdobiona plastrami
pomarańczy i paroma czekoladowymi paluszkami. Uwaga tort wyszedł
bardzo duży:-)
Składniki na biszkopt czekoladowy (2 okrągłe blaszki)
- 400g masła
- 400g cukru
- 340g maki pszennej
- 60g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 jajek
Składniki na krem czekoladowy:
- 150g masła
- 220g cukru pudru
- 120g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 2 czekolady mleczne
- 100g masła
- mała pomarańcza
- parę czekoladowych paluszków
Sposób przygotowania:
- Biszkopt czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
- Galaretkę rozpuszczamy w pół litrze wody i odstawiamy do okrągłego naczynia.
- Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Przechodzimy do składania tortu. Pierwszy biszkopt nacinamy od środka i łyżką wyjmujemy środek. Powinien mieć taką samą średnicę jak wcześniej przygotowana galaretka. Smarujemy lekko kremem czekoladowym i przekładamy galaretkę tak by stworzyła kopułę (smarujemy kremem również wierzch galaretki). Następnie wycinamy nożem w drugim biszkopcie dziurę o kształcie naszej galaretki i ją zakrywamy. Ucinamy boki by powstała okrągła kopuła. Całość pokrywamy kremem czekoladowym. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy by lekko ostygła. Następnie polewamy nią tort. Ozdabiamy plastrami pomarańczy i paluszkami czekoladowymi.
chcialabym aby na swiecie byly tylko takie bomby.... jak zwykle fajny przepis i wykonanie...masz talent!!
OdpowiedzUsuń