środa, 27 stycznia 2016

Lekkostrawne pulpeciki z kurczaka z kolendrą


Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach gotowane na parze pulpeciki są idealne jeżeli chcemy by nasz posiłek był jak najbardziej lekkostrawny. Dlaczego akurat z kolendrą? Równie dobrze mogłam użyć pietruszki, jednak chciałam nadać pulpecikom trochę innego, bardziej orzeźwiającego smaku. Trochę przypominający miętę lub limonkę. Poza tym kolendra zawiera wiele właściwości odżywczych, bogata w antyoksydanty, minerały oraz witaminy (C, B1, B2, PP) dzięki czemu możemy poprawić stan naszej skóry. Dodatkowo w ziołolecznictwie znana jest jako środek moczopędny (pomaga zredukować opuchliznę) oraz przede wszystkim pomaga zredukować poziom cholesterolu LDL w naszym organizmie dzięki czemu zmniejszamy ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia.

Składniki (na około 15 małych pulpecików)

  • 3 piersi z kurczaka
  • garść kolendry
  • bułka pszenna
  • 100ml mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Bułkę pokroić w mniejsze kawałki i zamoczyć w mleku. Odstawić na około 10 minut. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę a następnie zmielić blenderem. Wymieszać z namoczoną bułką i jeszcze raz zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną kolendrą i doprawić solą oraz pieprzem.


Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Masa może wydawać się trochę płynna ale właśnie przez to pulpeciki będą bardzo delikatne. Nakładamy pulpeciki do naczynia do gotowania na parze zamaczając dłonie w wodzie i wtedy formując małe kuleczki. Gotujemy około 15-20 minut aż mięso się zetnie.




1 komentarz:

  1. niskokaloryczny...i smaczny...nie musi by smazone aby bylo smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń