środa, 2 grudnia 2015

Soczysta pierś z kurczaka w sosie z wędzonej papryki i miodu



Piersi z kurczaka to zawsze dobry wybór jeżeli chodzi o dietetyczny obiad. Chude białe mięso z małą ilością cholesterolu. Czasem tylko brakuje pomysłu jak je przyrządzić oraz co zrobić by były soczyste. Ważne by na początku obsmażyć piersi z każdej strony w wysokiej temperaturze i uważać by nie przetrzymać ich zbyt długo na patelni. Kurczak nie wymaga długiego czasu obróbki, wystarczy 10 – 15 minut w zależności od wielkości.

Składniki:

  • piersi z kurczaka (500g)
  • cebula
  • parę plasterków salami
  • parę pieczarek (50g)
  • łyżka papryki wędzonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:


Na suchej patelni ułóż plasterki salami i podpiecz je tak by wyciekł z nich tłuszcz i zrobiły się chrupiące. Odłóż na papier ręcznikowy. Na tej samej patelni dodając łyżkę oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Zmniejsz ogień by cebula lekko się skarmelizowała. Dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki oraz pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę podsmażaj. Przełóż warzywa do miseczki. Kurczaka pokrój na mniejsze fileciki, dopraw solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony po 2 minuty. Następnie zalej całość wrzątkiem (tak by zakryć mięso – około 250ml) Dodaj podsmażoną cebulę oraz łyżkę miodu i gotuj aż sos się zredukuje i zgęstnieje.






1 komentarz:

  1. nigdy nie doprawiałam potraw wędzona papryka, ciekawy pomysł, wiem , że niektórzy jadaja wędzone sliwki, ponoc pyszne

    OdpowiedzUsuń