Piersi z kurczaka to zawsze dobry wybór
jeżeli chodzi o dietetyczny obiad. Chude białe mięso z małą
ilością cholesterolu. Czasem tylko brakuje pomysłu jak je
przyrządzić oraz co zrobić by były soczyste. Ważne by na
początku obsmażyć piersi z każdej strony w wysokiej temperaturze
i uważać by nie przetrzymać ich zbyt długo na patelni. Kurczak
nie wymaga długiego czasu obróbki, wystarczy 10 – 15 minut w
zależności od wielkości.
Składniki:
- piersi z kurczaka (500g)
- cebula
- parę plasterków salami
- parę pieczarek (50g)
- łyżka papryki wędzonej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka miodu
- sól, pieprz
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni ułóż plasterki
salami i podpiecz je tak by wyciekł z nich tłuszcz i zrobiły się
chrupiące. Odłóż na papier ręcznikowy. Na tej samej patelni
dodając łyżkę oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
Zmniejsz ogień by cebula lekko się skarmelizowała. Dodaj pół
łyżeczki wędzonej papryki oraz pokrojone pieczarki i jeszcze
chwilę podsmażaj. Przełóż warzywa do miseczki. Kurczaka pokrój
na mniejsze fileciki, dopraw solą, pieprzem oraz papryką wędzoną.
Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2
łyżkami oleju z każdej strony po 2 minuty. Następnie zalej całość
wrzątkiem (tak by zakryć mięso – około 250ml) Dodaj podsmażoną
cebulę oraz łyżkę miodu i gotuj aż sos się zredukuje i
zgęstnieje.
nigdy nie doprawiałam potraw wędzona papryka, ciekawy pomysł, wiem , że niektórzy jadaja wędzone sliwki, ponoc pyszne
OdpowiedzUsuń