poniedziałek, 28 grudnia 2015

Zapiekany gulasz warzywny pod serową kruszonką. Bardzo zdrowy pomysł na obiad.



Gulasz warzywny z cukinii, pomidorów, czerwonej fasoli oraz cebulki. Bardzo szybki do przygotowania a jednocześnie zdrowy. Bardzo często przygotowuję go w domu. Brakowało mi tylko czegoś dodatkowo jakiegoś dodatku skrobiowego. Jednak ziemniaki, ryż czy chleb nie za bardzo mi pasowały dlatego pomyślałam, że cały gulasz zapiekę z kruszonką serową z płatków owsianych. Strzał w dziesiątkę!!!

Składniki na gulasz:

  • 3 cukinie
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli (250g)
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka, mielony kminek, sól, pieprz

Składniki na kruszonkę:

  • 50g sera żółtego
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 80g masła (temperatura pokojowa)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. na patelni podsmaż posiekaną w piórka cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmażaj często mieszając. Kiedy cukinia zmięknie zalej pomidorami i gotuj aż płyn lekko odparuje. Dopraw do smaku sporą ilością papryki słodkiej, mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj.
  2. Kruszonka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przetrzeć między palcami i gotowe.
  3. Gulasz warzywny przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp kruszonką. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180ºC aż kruszonka ładnie się zarumieni.





1 komentarz:

  1. lubie takie dania jednogarnkowe... tutaj na jednej blasze... wygodne i smaczne

    OdpowiedzUsuń