W deserach lubię lekką
nutkę zaskoczenia. Jak dla mnie lemon meringue pie jest dużym
zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem
cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca
natomiast w środku miękka i piankowa.
Składniki na kruche ciasto:
- 150g masła
- 300g mąki
- 2 łyżki cukru
- żółtko (białko zachowaj)
- 2 łyżki zimnej śmietany
Składniki na cytrynowe nadzienie:
- 100g cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 cytryny
- 100ml soku pomarańczowego
- 5 żółtek (białka zachowaj)
- 100g masła
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 400g cukru
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC) i piecz przez pół godziny.
- W trakcie pieczenia spodu możemy przygotować cytrynowe nadzienie. Cytryny sparz we wrzątku a następnie zetrzyj na tarce skórkę oraz wyciśnij z nich sok. W garnku rozpuść masło i odstaw z palnika. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj rózgą. Następnie dodaj pozostałe składniki cały czas energicznie mieszając wstaw z powrotem na palnik. Kiedy tylko mus zacznie gęstnieć ściągamy z palnika i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy na upieczony spód.
- Białka ubijamy mikserem dodając co jakiś czas łyżkę cukru. Masa powinna być lśniąca oraz gęsta i klejąca. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy godzinę w 110ºC z termoobiegiem.
zrobilam, wyszla pyszna!!
OdpowiedzUsuń