środa, 9 grudnia 2015

Lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą



W deserach lubię lekką nutkę zaskoczenia. Jak dla mnie lemon meringue pie jest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa.

Składniki na kruche ciasto:

  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko (białko zachowaj)
  • 2 łyżki zimnej śmietany

Składniki na cytrynowe nadzienie:

  • 100g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 cytryny
  • 100ml soku pomarańczowego
  • 5 żółtek (białka zachowaj)
  • 100g masła

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 400g cukru

Sposób przygotowania:



  1. Wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na ciasto kruche i dokładnie zagnieć. Nie wykonuj tej czynności za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkuj i przełóż do foremki po czym dociśnij ciasto do brzegów, spód pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC) i piecz przez pół godziny.
  2. W trakcie pieczenia spodu możemy przygotować cytrynowe nadzienie. Cytryny sparz we wrzątku a następnie zetrzyj na tarce skórkę oraz wyciśnij z nich sok. W garnku rozpuść masło i odstaw z palnika. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj rózgą. Następnie dodaj pozostałe składniki cały czas energicznie mieszając wstaw z powrotem na palnik. Kiedy tylko mus zacznie gęstnieć ściągamy z palnika i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy na upieczony spód.
  3. Białka ubijamy mikserem dodając co jakiś czas łyżkę cukru. Masa powinna być lśniąca oraz gęsta i klejąca. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezę na wierzch ciasta. Pieczemy godzinę w 110ºC z termoobiegiem.


1 komentarz: