Mus z białej czekolady
oraz truskawki to dobre połączenie by stworzyć przepyszny tort.
Całość ozdobiona fragmentami rozpuszczonej białej czekolady oraz
truskawkami.
Składniki na biszkopt:
- 180g masła
- 180g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus:
- 150g białej czekolady
- jajko
- 4 łyżki cukru
- łyżka oleju
- 150ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 300g białej czekolady
- 100g truskawek
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 200ml śmietany kremówki
- łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
- Mus z białej czekolady przygotowujemy ubijając białko dodając powoli cukier (tak jak na bezę) Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i odstawiamy by lekko ostygła. Dodajemy olej oraz żółtko i energicznie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie wszystkie trzy składniki mieszamy razem szpatułką tak by piana z białek nie opadła.
- Białą czekoladę rozpuszczamy i na papierze do pieczenia rozsmarowujemy czubatą łyżkę czekolady tak by powstały artystyczne kształty. Wstawiamy do lodówki by całkowicie stężąła.
- Biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy obie części dżemem truskawkowym. Foremkę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą i wkładamy tam pierwszą warstwę biszkoptu następnie zalewamy musem z białej czekolady i zakrywamy drugim biszkoptem (dżemem do dołu) Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin ponieważ mus musi lekko stężeć.
- Na koniec wykładamy biszkopt przełożony musem z foremki. Smarujemy wszystkie boki oraz wierzch ubitą śmietaną z cukrem. Do boków przyklejamy kawałki białej czekolady i na wierzch układamy pokrojone truskawki.
to zawsze pasuje truskawki, czekolada tym bardziej biala!!!
OdpowiedzUsuń