wtorek, 8 grudnia 2015

Tort z musem z białej czekolady i truskawkami



Mus z białej czekolady oraz truskawki to dobre połączenie by stworzyć przepyszny tort. Całość ozdobiona fragmentami rozpuszczonej białej czekolady oraz truskawkami.

Składniki na biszkopt:

  • 180g masła
  • 180g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus:

  • 150g białej czekolady
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka oleju
  • 150ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 300g białej czekolady
  • 100g truskawek
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:


  1. Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
  2. Mus z białej czekolady przygotowujemy ubijając białko dodając powoli cukier (tak jak na bezę) Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i odstawiamy by lekko ostygła. Dodajemy olej oraz żółtko i energicznie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie wszystkie trzy składniki mieszamy razem szpatułką tak by piana z białek nie opadła.
  3. Białą czekoladę rozpuszczamy i na papierze do pieczenia rozsmarowujemy czubatą łyżkę czekolady tak by powstały artystyczne kształty. Wstawiamy do lodówki by całkowicie stężąła.
  4. Biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy obie części dżemem truskawkowym. Foremkę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą i wkładamy tam pierwszą warstwę biszkoptu następnie zalewamy musem z białej czekolady i zakrywamy drugim biszkoptem (dżemem do dołu) Wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin ponieważ mus musi lekko stężeć.
  5. Na koniec wykładamy biszkopt przełożony musem z foremki. Smarujemy wszystkie boki oraz wierzch ubitą śmietaną z cukrem. Do boków przyklejamy kawałki białej czekolady i na wierzch układamy pokrojone truskawki.


1 komentarz: