niedziela, 27 grudnia 2015

Tort marchwiowy



Bardzo aromatyczny tort marchwiowy z dużą ilością cynamonu. Przełożony dżemem pomarańczowym oraz kremem waniliowym.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250ml oleju rzepakowego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki tartej marchewki

Dodatkowo:

  • dżem pomarańczowy do posmarowania ciasta (około 2 łyżki)
  • 250g masła
  • 350g cukru pudru
  • 50g gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:


W dużej misce ubij razem jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie strumieniem dodawaj olej rzepakowy cały czas miksując. Wymieszaj z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą oraz marchewką. Przełóż do foremki nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz około 50 minut w 180ºC do tak zwanego suchego patyczka.


Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół i posmaruj jedną połowę dżemem a następnie przełóż kremem (masło ubite z cukrem pudrem) Zostaw trochę kremu i wymieszaj go z roztopioną czekoladą. Przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tworząc ładne wzorki. Całość posyp cukrem pudrem.

























1 komentarz:

  1. Moj ulubiony.... piekam do tej pory ciasto marchewkowe.... a teraz tort!!!!

    OdpowiedzUsuń