Bardzo aromatyczny tort
marchwiowy z dużą ilością cynamonu. Przełożony dżemem
pomarańczowym oraz kremem waniliowym.
Składniki:
- 4 jajka
- 250ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki tartej marchewki
Dodatkowo:
- dżem pomarańczowy do posmarowania ciasta (około 2 łyżki)
- 250g masła
- 350g cukru pudru
- 50g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W dużej misce ubij razem
jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie strumieniem dodawaj
olej rzepakowy cały czas miksując. Wymieszaj z przesianą mąką,
proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą oraz marchewką. Przełóż
do foremki nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz około 50
minut w 180ºC do tak
zwanego suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekrój
ciasto na pół i posmaruj jedną połowę dżemem a następnie
przełóż kremem (masło ubite z cukrem pudrem) Zostaw trochę kremu
i wymieszaj go z roztopioną czekoladą. Przełóż do szprycy i
wyciśnij na wierzch tworząc ładne wzorki. Całość posyp cukrem
pudrem.
Moj ulubiony.... piekam do tej pory ciasto marchewkowe.... a teraz tort!!!!
OdpowiedzUsuń