poniedziałek, 28 grudnia 2015

Mince pie – czyli kruche ciasto nadziewane suszonymi owocami



Mince pie to deser składający się z ciasta kruchego z nadzieniem z suszonych owoców. Typowy dla kuchni brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250g masła
  • 350g mąki
  • 100g cukru
  • żółtko

Składniki na nadzienie (mincemeat)

  • 250g rodzynek
  • 300g żurawiny suszonej
  • tarta skórka z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 200g masła
  • 250g cukru brązowego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 100ml brandy
  • duże jabłko
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:


  1. Mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przejdzie wtedy dokładnie wszystkimi przyprawami. Zalej rodzynki i żurawinę brandy wymieszanej z cynamonem i gałką muszkatołową, łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz sokiem z połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny.
  3. Ciasto kruche rozwałkuj na około 3 mm. Wycinaj z ciasta okręgi i przekładaj je do foremek do pieczenia muffinek (najlepiej wysmarować je masłem i posypać mąką) Nadziewaj mincemeat i zakrywaj kolejną warstwą ciasta. Piecz około 25 minut w temperaturze 180ºC



1 komentarz: