Mince pie to deser
składający się z ciasta kruchego z nadzieniem z suszonych owoców.
Typowy dla kuchni brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego
Narodzenia.
Składniki na ciasto kruche:
- 250g masła
- 350g mąki
- 100g cukru
- żółtko
Składniki na nadzienie (mincemeat)
- 250g rodzynek
- 300g żurawiny suszonej
- tarta skórka z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 200g masła
- 250g cukru brązowego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- 100ml brandy
- duże jabłko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej. Przejdzie wtedy dokładnie wszystkimi przyprawami. Zalej rodzynki i żurawinę brandy wymieszanej z cynamonem i gałką muszkatołową, łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz sokiem z połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny.
- Ciasto kruche rozwałkuj na około 3 mm. Wycinaj z ciasta okręgi i przekładaj je do foremek do pieczenia muffinek (najlepiej wysmarować je masłem i posypać mąką) Nadziewaj mincemeat i zakrywaj kolejną warstwą ciasta. Piecz około 25 minut w temperaturze 180ºC
brytyjski przysmak.. w Polsce tez dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń