Brokuły z lekką
czosnkową nutą, odrobina karmelizowanej cebulki oraz ser halloumi.
Wszystko to zapieczone na kruchym spodzie. Taką tarte możemy
serwować razem z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami. Ser
halloumi jest idealny jeżeli chcemy zachować konsystencję oraz
kształt sera ponieważ ma dużą wysoką temperaturę topnienia nie
roztopi nam się tak jak zwykły ser.
Składniki na ciasto:
- 150g masła
- 300g maki pszennej
- szczypta soli
- żółtko
- 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki
Składniki na nadzienie:
- 300g brokuł
- 100g sera halloumi
- średniej wielkości cebulka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 3 jajka
- 300ml śmietany kremówki
- sól, pieprz gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wszystkie
składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić
ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko
posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do
brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by
podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Wstaw do lodówki na co
najmniej pół godziny. Następnie upiecz w temperaturze 180ºC
– 30 minut.
Nadzienie: Na maśle
podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj posiekany
czosnek i dalej podsmażaj. Możesz zmniejszyć ogień i pozwolić by
cebulka lekko się skarmelizowała. Brokuły pokrój na mniejsze
kawałki i wrzuć do wrzątku na 10 minut tak aby ich nie rozgotować.
Odcedź i wymieszaj z podsmażoną cebulką z czosnkiem. Wyłóż
brokuły oraz pokrojony w kostkę ser halloumi na upieczony spód i
zalej mieszaniną jajek i śmietany doprawionej solą, pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Wstaw do piekarnika i piecz kolejne 35-40
minut aż masa się zetnie.
Halloumi... jaki to ser?....
OdpowiedzUsuń