Niewiarygodna ilość
słodyczy w jednym torcie. Czekoladowy biszkopt przełożony kremem
czekoladowym z dziurką w której znajdują się słodkie
cukiereczki. Na koniec całość wykończona batonikami KitKat.
Składniki na biszkopt:
- 250g masła
- 250g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki
- 50g kakao
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
- 200g masła
- 250g cukru pudru
- 200g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 400g czekoladowych M&M's
- 16 podwójnych batoników KitKat
Sposób przygotowania:
Biszkopt: miksujemy masło
z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy
po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy
przesianą mąkę z kakaem oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie
mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem,
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak
zwanego suchego patyczka) w 180ºC.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec
dzień wcześniej.
Krem czekoladowy:
Miksujemy masło z cukrem pudrem do powstania puszystej masy.
Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę. Możemy
wstawić na chwilę do lodówki jeżeli krem jest trochę za rzadki.
Wykończenie: w jednym z
biszkoptów wykrawamy dziurkę. Następnie każdy biszkopt
przekrawamy wzdłuż na dwie części. Przystępujemy do układania
tortu. Na początku pierwszy blat biszkoptu przekładamy kremem.
Zakrywamy go blatem biszkoptu z dziurką i smarujemy kremem po raz
kolejny. Zakrywamy drugim biszkoptem z dziurką i również smarujemy
kremem. Do środka wrzucamy połowę M&M's i zakrywamy ostatnim
blatem czekoladowym. Całość pokrywamy kremem. Na boki przyklejamy
batoniki KitKat i na wierzch wysypujemy pozostałe cukiereczki.
taki poprosze...fajny pomysl, szcegolnie dla tych ktorzy nie bardzo maja talet do ozdabiania!
OdpowiedzUsuń