niedziela, 13 grudnia 2015

Tort z KitKat i M&M's



Niewiarygodna ilość słodyczy w jednym torcie. Czekoladowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym z dziurką w której znajdują się słodkie cukiereczki. Na koniec całość wykończona batonikami KitKat.


Składniki na biszkopt:

  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 50g kakao
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200g masła
  • 250g cukru pudru
  • 200g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 400g czekoladowych M&M's
  • 16 podwójnych batoników KitKat

Sposób przygotowania:


Biszkopt: miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakaem oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.

Krem czekoladowy: Miksujemy masło z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę. Możemy wstawić na chwilę do lodówki jeżeli krem jest trochę za rzadki.


Wykończenie: w jednym z biszkoptów wykrawamy dziurkę. Następnie każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Przystępujemy do układania tortu. Na początku pierwszy blat biszkoptu przekładamy kremem. Zakrywamy go blatem biszkoptu z dziurką i smarujemy kremem po raz kolejny. Zakrywamy drugim biszkoptem z dziurką i również smarujemy kremem. Do środka wrzucamy połowę M&M's i zakrywamy ostatnim blatem czekoladowym. Całość pokrywamy kremem. Na boki przyklejamy batoniki KitKat i na wierzch wysypujemy pozostałe cukiereczki.  





1 komentarz:

  1. taki poprosze...fajny pomysl, szcegolnie dla tych ktorzy nie bardzo maja talet do ozdabiania!

    OdpowiedzUsuń