Świąteczne wypiekowe
szaleństwo trwa. Dlaczego by nie zrobić parę babeczek w kształcie
bałwanków?
Składniki na babeczki (12 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 łyżek masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem maślany:
- 200g masła
- 2,5 szklanki cukru pudru
- łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo 24 pianki
marshmallow, 24 paluszki czekoladowe oraz odrobina rozpuszczonej
czekolady
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować babeczki miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstraktem z wanilii oraz solą i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem maślany przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować.
- Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na każdą babeczkę. Na wierzch układamy pianki przełożone odrobiną kremu. Oczy, buzie i guziczki wykonujemy wykałaczką z rozpuszczonej czekolady. Na koniec w babeczki wbijamy czekoladowe paluszki.
:-) :-):-)
OdpowiedzUsuń