poniedziałek, 21 grudnia 2015

Babeczki bałwanki z pianek marshmallows



Świąteczne wypiekowe szaleństwo trwa. Dlaczego by nie zrobić parę babeczek w kształcie bałwanków?

Składniki na babeczki (12 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem maślany:

  • 200g masła
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo 24 pianki marshmallow, 24 paluszki czekoladowe oraz odrobina rozpuszczonej czekolady


Sposób przygotowania:


  1. Aby przygotować babeczki miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstraktem z wanilii oraz solą i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Krem maślany przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować.
  3. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na każdą babeczkę. Na wierzch układamy pianki przełożone odrobiną kremu. Oczy, buzie i guziczki wykonujemy wykałaczką z rozpuszczonej czekolady. Na koniec w babeczki wbijamy czekoladowe paluszki.


1 komentarz: