niedziela, 6 listopada 2016

Kotlety z kapusty – najtańszy obiad


Kapusta zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. Dlaczego by nie przygotować z niej dania głównego – kotlecików? Ważne by całość dobrze doprawić przez co unikniemy nadmiernego wydzielania gazów:-) Kapusta ogólnie jest trochę niedoceniana jako warzywo (pewnie dlatego, że zazwyczaj dodajemy do niej boczek, smażoną cebulkę z zasmażką) a tak naprawdę zawiera przeciwutleniacze, przyspiesza przemianę estrogenów, uważana jest za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka, czy wzrostu polipów jelita grubego. W niektórych badaniach wykazano, że jedzenie kapusty częściej niż raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś spożywanie dwóch łyżek gotowanej kapusty dziennie miało zabezpieczać przed zachorowaniem na raka żołądka. Pamiętajmy jednak, że obróbka cieplna niestety może zmniejszyć ilość właściwości odżywczych oraz substancji aktywnych i najlepiej ją spożywać na surowo.



Składniki na około 25 małych kotlecików

  • główka kapusty białej
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka majeranku
  • sól


Sposób przygotowania:



Kapustę pokrój w dużą kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozwól by ostygła. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wymieszaj z kapustą i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj jaka, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Smaż na rumiany kolor z obu stron.



2 komentarze:

  1. takie kotleciki smazyłam w PRL-u jak mięso było na kartki... zawsze smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń