wtorek, 22 grudnia 2015

Tort piernikowy z suszonymi śliwkami



W takim torcie pełno jest zimowych smaków. Piernikowy biszkopt przełożony galaretką z suszonych śliwek z cynamonem. Całość udekorowana kremem czekoladowym. Wydaje mi się, że jest to cudowna propozycja na długie zimowe wieczory.

Składniki na ciasto:

  • 280g masła
  • 280g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 300g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sproszkowanych goździków

Składniki na galaretkę z suszonych śliwek:

  • 200g suszonych śliwek
  • 200ml wrzątku
  • 50ml nalewki śliwkowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki brązowego cukru

Składniki na krem czekoladowy:

  • 150g masła
  • 220g cukru pudru
  • 120g czekolady gorzkiej

Dodatkowo suszone śliwki do ozdoby


Sposób przygotowania:


  1. Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180ºC. Odstawiamy do ostygnięcia
  2. Śliwki suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Żelatynę namaczamy w pary łyżeczkach zimnej wody. Kiedy trochę napęcznieją odlewamy połowę wody i mieszamy jeszcze ciepłe z żelatyną tak by ta się rozpuściła. Dodajemy cukier, cynamon i nalewkę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Odstawiamy do lodówki by śliwkowa galaretka lekko stężała
  3. Biszkopty wykładamy z foremek. Jedną z foremek wykładamy folią spożywczą od środka i wkładamy tam jeden blat ciasta. Wylewamy na nie tężejąca galaretkę i zakrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki na noc lub co najmniej 6 godzin.
  4. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  5. Ciasto wyciągamy z blaszki ciągnąc za folię spożywczą. Smarujemy kremem czekoladowym oraz szprycą nakładamy okrągłe wzorki oraz ozdabiamy paroma suszonymi śliwkami. Boki ciasta można ozdobić zmielonymi piernikami.



1 komentarz:

  1. juz po swietach... wykorzystam w przyszlym roku... uwielbiam piernik a sliwki suszone doskonale pasuja!

    OdpowiedzUsuń