Składniki na ciasto:
- 280g masła
- 280g cukru brązowego
- 3 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
- 300g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sproszkowanych goździków
Składniki na galaretkę z suszonych śliwek:
- 200g suszonych śliwek
- 200ml wrzątku
- 50ml nalewki śliwkowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki brązowego cukru
Składniki na krem czekoladowy:
- 150g masła
- 220g cukru pudru
- 120g czekolady gorzkiej
Dodatkowo suszone śliwki
do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180ºC. Odstawiamy do ostygnięcia
- Śliwki suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Żelatynę namaczamy w pary łyżeczkach zimnej wody. Kiedy trochę napęcznieją odlewamy połowę wody i mieszamy jeszcze ciepłe z żelatyną tak by ta się rozpuściła. Dodajemy cukier, cynamon i nalewkę i wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Odstawiamy do lodówki by śliwkowa galaretka lekko stężała
- Biszkopty wykładamy z foremek. Jedną z foremek wykładamy folią spożywczą od środka i wkładamy tam jeden blat ciasta. Wylewamy na nie tężejąca galaretkę i zakrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki na noc lub co najmniej 6 godzin.
- Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Ciasto wyciągamy z blaszki ciągnąc za folię spożywczą. Smarujemy kremem czekoladowym oraz szprycą nakładamy okrągłe wzorki oraz ozdabiamy paroma suszonymi śliwkami. Boki ciasta można ozdobić zmielonymi piernikami.
juz po swietach... wykorzystam w przyszlym roku... uwielbiam piernik a sliwki suszone doskonale pasuja!
OdpowiedzUsuń