piątek, 18 grudnia 2015

Christmas cake – tort bogaty w suszone owoce z dużą ilością sherry



Christmas cake to tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami.

Składniki:

  • 200ml sherry
  • 250g masła
  • 250g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 300g mąki
  • 500g suszonej żurawiny
  • 300g kandyzowanych wiśni
  • 500g rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

dodatkowo masa cukrowa do ozdoby

Sposób przygotowania:


  1. W misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, przekrojone na pół kandyzowane wiśnie razem z skórką pomarańczową oraz sherry. Taką mieszankę najlepiej odstawić zamkniętą w pojemniku na około 3 dni tak by owoce nasiąkły alkoholem.
  2. Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po kolei jajko po jajku cały czas mieszając. Na koniec dodaj resztę składników: suszone owoce, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz mąkę.
  3. Przełóż do foremki nasmarowanej masłem i otoczonej papierem do pieczenia. Piecz 4 godziny w temperaturze 140ºC aż będzie ciemnobrązowy. Odstaw do całkowitego ostudzenia a następnie umieść ciasto w pojemniku i odstaw na parę tygodni by dojrzało. Co jakiś czas można je podlewać sherry. Całość można ozdobić masą cukrową lub dżemem pomarańczowym.


1 komentarz:

  1. czy mozesz pokazac jak robi sie takie ozdoby.... moze poaz to na jakims filmiku... poprosz!!!

    OdpowiedzUsuń