Christmas cake to
tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże
ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz
kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować
to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało
(trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą
cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem
pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami.
Składniki:
- 200ml sherry
- 250g masła
- 250g cukru brązowego
- 4 jajka
- 300g mąki
- 500g suszonej żurawiny
- 300g kandyzowanych wiśni
- 500g rodzynek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
dodatkowo masa cukrowa do
ozdoby
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, przekrojone na pół kandyzowane wiśnie razem z skórką pomarańczową oraz sherry. Taką mieszankę najlepiej odstawić zamkniętą w pojemniku na około 3 dni tak by owoce nasiąkły alkoholem.
- Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po kolei jajko po jajku cały czas mieszając. Na koniec dodaj resztę składników: suszone owoce, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz mąkę.
- Przełóż do foremki nasmarowanej masłem i otoczonej papierem do pieczenia. Piecz 4 godziny w temperaturze 140ºC aż będzie ciemnobrązowy. Odstaw do całkowitego ostudzenia a następnie umieść ciasto w pojemniku i odstaw na parę tygodni by dojrzało. Co jakiś czas można je podlewać sherry. Całość można ozdobić masą cukrową lub dżemem pomarańczowym.
czy mozesz pokazac jak robi sie takie ozdoby.... moze poaz to na jakims filmiku... poprosz!!!
OdpowiedzUsuń