poniedziałek, 28 grudnia 2015

Tarta z brokułami i serem halloumi



Brokuły z lekką czosnkową nutą, odrobina karmelizowanej cebulki oraz ser halloumi. Wszystko to zapieczone na kruchym spodzie. Taką tarte możemy serwować razem z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami. Ser halloumi jest idealny jeżeli chcemy zachować konsystencję oraz kształt sera ponieważ ma dużą wysoką temperaturę topnienia nie roztopi nam się tak jak zwykły ser.

Składniki na ciasto:

  • 150g masła
  • 300g maki pszennej
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki

Składniki na nadzienie:

  • 300g brokuł
  • 100g sera halloumi
  • średniej wielkości cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • 300ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:


Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie upiecz w temperaturze 180ºC – 30 minut.

Nadzienie: Na maśle podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj posiekany czosnek i dalej podsmażaj. Możesz zmniejszyć ogień i pozwolić by cebulka lekko się skarmelizowała. Brokuły pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wrzątku na 10 minut tak aby ich nie rozgotować. Odcedź i wymieszaj z podsmażoną cebulką z czosnkiem. Wyłóż brokuły oraz pokrojony w kostkę ser halloumi na upieczony spód i zalej mieszaniną jajek i śmietany doprawionej solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wstaw do piekarnika i piecz kolejne 35-40 minut aż masa się zetnie.




1 komentarz: