poniedziałek, 30 listopada 2015

Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym.



Kotleciki mielone to dobry pomysł na obiad. Co zrobić by były pełne smaku i były miękkie? Wystarczy, że przeczytacie i zastosujecie się do poniższego przepisu.

Składniki na kotleciki:

  • mięso mielone wieprzowe (300g)
  • mięso mielone wołowe (300g)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 100ml zimnej wody
  • 80g bułki tartej
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju

Składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 100ml wina czerwonego
  • 50g masła
  • łyżka maki kukurydzianej
  • sos powstały podczas pieczenia kotlecików

Sposób przygotowania:


Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około 5 minut. Uformuj kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym po czym wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180ºC.

Sos: W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień ponieważ nie chcemy by cebula się przypaliła a skarmelizowała. Kiedy cebula będzie miękka zalewamy ją czerwonym winem i chwilę gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć)


Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona.



2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos.... i kotlecik i ziemniaki, cudownie klasyczny pomysł, ja najbardziej lubie z ciepłymi buraczkami... pycha

    OdpowiedzUsuń