Kotleciki mielone to dobry
pomysł na obiad. Co zrobić by były pełne smaku i były miękkie?
Wystarczy, że przeczytacie i zastosujecie się do poniższego
przepisu.
Składniki na kotleciki:
- mięso mielone wieprzowe (300g)
- mięso mielone wołowe (300g)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 100ml zimnej wody
- 80g bułki tartej
- łyżeczka mielonego kminku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
- łyżka oleju
Składniki na sos:
- 2 cebule
- 100ml wina czerwonego
- 50g masła
- łyżka maki kukurydzianej
- sos powstały podczas pieczenia kotlecików
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż
drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj
przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na
patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone
wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz
wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie
ugniataj przez około 5 minut. Uformuj kotleciki i ułóż je w
naczyniu żaroodpornym po czym wstaw do piekarnika i piecz około 20
minut w 180ºC.
Sos: W garnku na maśle
podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień ponieważ nie
chcemy by cebula się przypaliła a skarmelizowała. Kiedy cebula
będzie miękka zalewamy ją czerwonym winem i chwilę gotujemy.
Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i
mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można
pominąć)
Podajemy z pure
ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona.
Wygląda smakowicie :) Wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńten sos.... i kotlecik i ziemniaki, cudownie klasyczny pomysł, ja najbardziej lubie z ciepłymi buraczkami... pycha
OdpowiedzUsuń