wtorek, 22 grudnia 2015

Bomba czekoladowo – pomarańczowa



Połączenie czekolady z pomarańczą zawsze kojarzyło mi się z okresem świątecznym. Dlatego pojawia się na blogu akurat teraz. Pyszny biszkopt czekoladowy przełożony pomarańczową galaretką oraz kremem czekoladowym. Całość polana czekoladą i ozdobiona plastrami pomarańczy i paroma czekoladowymi paluszkami. Uwaga tort wyszedł bardzo duży:-)

Składniki na biszkopt czekoladowy (2 okrągłe blaszki)

  • 400g masła
  • 400g cukru
  • 340g maki pszennej
  • 60g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek

Składniki na krem czekoladowy:

  • 150g masła
  • 220g cukru pudru
  • 120g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 czekolady mleczne
  • 100g masła
  • mała pomarańcza
  • parę czekoladowych paluszków

Sposób przygotowania:


  1. Biszkopt czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w pół litrze wody i odstawiamy do okrągłego naczynia.
  3. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  4. Przechodzimy do składania tortu. Pierwszy biszkopt nacinamy od środka i łyżką wyjmujemy środek. Powinien mieć taką samą średnicę jak wcześniej przygotowana galaretka. Smarujemy lekko kremem czekoladowym i przekładamy galaretkę tak by stworzyła kopułę (smarujemy kremem również wierzch galaretki). Następnie wycinamy nożem w drugim biszkopcie dziurę o kształcie naszej galaretki i ją zakrywamy. Ucinamy boki by powstała okrągła kopuła. Całość pokrywamy kremem czekoladowym. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy by lekko ostygła. Następnie polewamy nią tort. Ozdabiamy plastrami pomarańczy i paluszkami czekoladowymi.   


1 komentarz:

  1. chcialabym aby na swiecie byly tylko takie bomby.... jak zwykle fajny przepis i wykonanie...masz talent!!

    OdpowiedzUsuń