Sprawa z rybą wygląda tak, że często nie wiemy jak je
przyrządzić poza smażeniem w panierce. Kiedyś natknęłam się na przepis na
łososia w sosie malinowym. Przygotowanie go jest bardzo proste a efekt
niesamowity. Do łososia ugotowałam orzeźwiający ryż cytrynowy.
Składniki (łosoś)
- 4 filety z łososia bez skóry
- 2 szklanki malin (250g)
- miód (3 łyżki)
- cytryna
- ocet winny (2 łyżki)
- sól
- pieprz
Składniki (ryż cytrynowy)
- szklanka ryżu
- średniej wielkości cebula
- cytryna
- łyżka masła
- łyżka mascarpone lub śmietany 30%
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180˚C. Łososia posolić, popieprzyć i
wstawić do naczynia żaroodpornego. Maliny przesypać do garnka i wlać ocet winny
i gotować aż rozmiękną. Dodać miód oraz startą skórkę z cytryny. Aby sos z
malin był klarowny należy go przetrzeć przez sitko. Ja tego nie zrobiłam, gdyż
uważam, że potrawa straciłaby wiele witamin i minerałów oraz błonnika. Sos
przelewamy do naczynia z łososiem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną
cebulę. Następnie dodać startą skórkę oraz sok z jednej cytryny. Chwilę
pogotować. Dodać ryż, zalać wodą, posolić i gotować. Na koniec dodać łyżkę
serka mascarpone lub odrobinę słodkiej śmietanki.
Prezentuje się pysznie, bardzo lubię takie oryginalne połączenia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Mniam!
OdpowiedzUsuńŻeby sos malinowy był klarowny, wystarczy go nie gotować. Zamiast octu winnego lepiej użyć czerwonego wytrawnego wina. 3mać dłużej na granicy wrzenia, maliny są tak delikatne, że i tak się rozpadną :). Dla mnie takie połączenie jest już trochę ekstrawaganckie, skusiłbym się, choć nie jestem pewien czy smak ryby połączony z malinami by mi odpowiadał. Jeśli chodzi o łososia, chyba jestem tradycjonalistą, czyli szpinak, czosnek, por itp. Ale taki sos w połączeniu z grillowaną piersią kaczki? Ooo... to już coś dla mnie. Pozdrawiam Marysiu :)
OdpowiedzUsuń