Kiwi + sernik na zimno? Czy aby stężeje? Przecież wiadomo,
że do galaretki nie włożymy ani ananasa ani kiwi, gdyż wchodzą w reakcję. Jest
na to prosty sposób, wystarczy chwilę pogotować owoce a zawarte w nich enzymy dezaktywują
się.
Składniki:
- serek homogenizowany (800g)
- śmietana 30% (200ml)
- kiwi (10szt)
- żelatyna (50g)
- cukier puder (10 łyżek)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jak spęcznieje zalać ją
wrzątkiem i rozpuścić. W ten sposób unikniemy grudek w serniku. Śmietanę ubić.
Dodać do niej cukier puder i cukier waniliowy i wymieszać. Następnie delikatnie
wymieszać z serkiem homogenizowanym naturalnym i połową rozpuszczonej żelatyny.
W tym momencie należy odlać niepełną szklankę musu do innego naczynia. Kiwi obrać i gotować je przez 3 minuty. Wyjąć
i 7 z nich pokroić w ładną kosteczkę, którą wrzucamy do masy śmietanowej. Mieszamy
i wlewamy do przygotowanej wcześniej formy. Ja swoją formę owinęłam folią
spożywczą, aby metalowe obręcze nie zabarwiły sernika. Wkładamy do lodówki na
około godzinę. Odłożony wcześniej mus miksujemy z pozostałym kiwi i żelatyną.
Wylewamy na wierzch sernika. Najlepiej zostawić w lodówce na parę godzin lub na
noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz