środa, 21 sierpnia 2013

Śniadanie sercowca + porady dietetyczne





Jak wiadomo dieta odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo – naczyniowych. Dobrze skomponowana pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów natomiast wzrost cholesterolu frakcji HDL. Obniża również ciśnienie tętnicze krwi. Proponuję idealne śniadanie lub kolację.  Chudy twaróg z siemieniem lnianym, oliwą z oliwek na chlebie pełnoziarnistym i do tego pomidor.

Składniki

- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- twaróg chudy (200g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki siemienia lnianego
- jogurt naturalny (100ml)
- pomidor 1szt

Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z oliwą z oliwek, siemieniem oraz jogurtem. Postaraj się nie solić, oliwa z oliwek oraz dobre pieczywo nadadzą potrawie smaku. Pamiętaj, że jeżeli chcesz obniżyć cholesterol oliwa z oliwek, siemię lniane są Twoim sprzymierzeńcem. 

Co zrobić jak jedzenie wydaje nam się jałowe, bez smaku?


- zamiast zwykłej soli możemy stosować sól morską lub sól potasową (najlepsza opcja, można ją kupić w aptekach). Pamiętaj też, żeby starać się solić potrawy na końcu, z pewnością ograniczy to ilość dodawanej soli.
- cebula, czosnek oraz por dodawane do potraw polepszają ich smak i aromat
- podczas gotowania stosuj zioła np. majeranek, bazylię, oregano, pietruszkę, koper, chrzan, imbir, curry. Bardzo smaczną przyprawą jest Garam Masala, która zawiera prażone drobno mielone przyprawy. Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa
- używać winegretu na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz miodu lub oleju lnianego, soku z cytryny, musztardy, cebulki drobno posiekanej i pieprzu
- zamiast cukru można używać cukru brzozowego (ksylitol, dostępny w supermarketach np. alma lub w aptekach) lub miodu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz