środa, 14 sierpnia 2013

Kremowa zupa z cukinii i melisy.



Sezon na cukinię trwa. Tym razem proponuję wersję z orzeźwiającą melisą.

Składniki:


(4 porcje)
- jedna duża cukinia (700g)
- 3 średniej wielkości cebule
- pęczek melisy
- masło 50g
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100ml wody
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:


W dużym garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę aż do miękkości. Cukinię pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Chwilę podsmażyć a następnie podlać 100ml wrzącej wody i dusić na wolnym ogniu. Kiedy cukinia się ugotuje dodać płatki melisy i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem oraz śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz