poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pyszne placuszki z cukinii bez tłuszczu.


Cukinia jest zdrowym i tanim warzywem. W sezonie można przygotować z niej wiele smacznych potraw. Długo szukałam przepisu na placuszki, które nie będą smażone na patelni z dużą ilością tłuszczu a będą chrupiące i miękkie w środku. Poniżej przedstawiam przepis, który spełnił moje oczekiwania.




 

Składniki:

(na 12 placuszków)
- duża cukinia
- średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- gałka muszkatołowa
- pieprz

Sposób przygotowania:


Cukinię należy umyć a następnie starkować na tarce z dużymi oczkami. Posolić, ułożyć na sitku i pozostawić na godzinę do odsączenia. Po godzinie należy wycisnąć nadmiar soku jaki puściała cukinia i dodać do niej starkowaną cebulę (na najmniejszych oczkach - placuszki zyskają wtedy przyjemny, delikatny smak i aromat), czosnek, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej oraz gałkę muszkatołową i pieprz. Całość należy dobrze wymieszać i uformować małe kotleciki. Piec przez 30 do 40 minut aż się zarumienią w temperaturze 200°C (+ termoobieg)




1 komentarz:

  1. Wyszły bardzo smaczne :) Co prawda niespecjalnie chrupiące. Może słabo odsączyłam.

    OdpowiedzUsuń