Naleśniki czekoladowe:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1l mleka
- 5 łyżek kakao
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak by nie było
grudek. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Mi wyszło 17 cienkich
naleśników.
Krem do przełożenia
- tabliczka czekolady gorzkiej
- śmietana 36% 300ml
- serek mascarpone (200g)
- 4 łyżki cukru
Śmietanę ubić na sztywno dodając po łyżeczce cukru.
Czekoladę zetrzeć na tarce lub pokroić nożem w cienkie paseczki a następnie
wymieszać z serkiem mascarpone. Czekoladę z serkiem powoli wymieszać z
śmietaną.
Polewa:
- 2 czekolady gorzkie
- pół szklanki mleka
- draże korsarze do ozdoby
Czekoladę rozpuścić i wymieszać z mlekiem.
zachwycają mnie zawsze takie naleśnikowe torty! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i efektowne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń