Bardzo lubię połączenie owoców i mięsa. Tym razem
przygotowałam piersi z kurczaka w sosie pomarańczowym. Do tego ryż. Bajka!
Składniki:
(6 porcji)
- 6 piersi z kurczaka
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- cebula (średniej wielkości)
- ząbek czosnku
- śmietana 50ml
- kurkuma
- papryka ostra
- sól
Sposób przygotowania:
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem aby pozbyć się gorzkiego smaku.
Następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać z miodem, kurkumą,
ostrą papryką, solą oraz startą na tarce cebulą
i czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy piersi z kurczaka i
odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie kurczaka razem z sosem przelewamy
do garnka i gotujemy pod przykryciem około 15 minut by kurczak się ugotował i
sos lekko zredukował. Na koniec zagęszczamy słodką śmietanką.
ale mnie zaskoczyłaś, z pomarańczą! super pomysł, ciekawa jestem jak to może smakować. kurczak jest naprawdę uniwersalny, pasuje do wszystkiego!
OdpowiedzUsuń