czwartek, 22 sierpnia 2013

Kaszanka z jabłkiem i cebulką. Dobra na uzupełnienie żelaza.


Często przyczyną niedoboru żelaza jest nieprawidłowa dieta. Dlatego warto zjeść od czasu do czasu podroby (wątróbkę, kaszankę) lub czerwone mięso. Należy też pamiętać, że żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C. Ja często przygotowuję mocno doprawioną kaszankę z cebulką i jabłkiem. Jest przepyszna i do tego ma dużo żelaza i witaminy C.


Składniki:
- kaszanka (1 szt)
- jabłko (średniej wielkości)
- cebula (średniej wielkości)
- łyżka oleju
- majeranek (2 łyżki)
- świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulkę. Kaszankę obrać z flaka i wrzucić na patelnię. Rozgnieść widelcem i chwilę podsmażyć. Doprawić majerankiem i świeżo mielonym pieprzem (nie żałować). Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko. Dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze przez minutę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz