Często przyczyną niedoboru żelaza jest nieprawidłowa dieta. Dlatego
warto zjeść od czasu do czasu podroby (wątróbkę, kaszankę) lub czerwone mięso.
Należy też pamiętać, że żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy
C. Ja często przygotowuję mocno doprawioną kaszankę z cebulką i jabłkiem. Jest
przepyszna i do tego ma dużo żelaza i witaminy C.
Składniki:
- kaszanka (1 szt)
- jabłko (średniej wielkości)
- cebula (średniej wielkości)
- łyżka oleju
- majeranek (2 łyżki)
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulkę. Kaszankę
obrać z flaka i wrzucić na patelnię. Rozgnieść widelcem i chwilę podsmażyć.
Doprawić majerankiem i świeżo mielonym pieprzem (nie żałować). Na koniec dodać
pokrojone w kostkę jabłko. Dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze przez minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz