Kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- pół szklanki otrąb pszennych
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
Pianka z owocami
- 6 białek
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki oleju
- szklanka malin
- szklanka jeżyn
- szklanka borówek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180˚C. Mąkę wymieszać z
otrębami i dodać masło. Masło może być z lodówki wtedy nożem, łatwo je
rozgnieść w mące. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i olej. Wszystko
dobrze ugnieść. 1/3 ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki a
pozostałą część rozłożyć na blaszce tak by pokryła cały spód. Można nakłuć
ciasto widelcem wtedy podczas pieczenia nam się nie podniesie. Wsadzić do
piekarnika i piec około pół godziny do zarumienienia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżeczce cukru cały
czas mieszając, następnie na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Na
upieczony spód od ciasta nałożyć piankę a na nią rozłożyć owoce. Całość posypać
startą na tarce resztą zmrożonego ciasta kruchego. Piec jeszcze około pół
godziny do zarumienienia.
Całość można posypać cukrem pudrem dla zwieńczenia dzieła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz